Interviews

Blijf in beweging

Posted On juni 14, 2020 at 5:58 pm by / No Comments

Sportbedrijf de Fryske Marren is in juli 2019 opgericht door gemeente de Fryske Marren om enerzijds de sporthal en het zwembad te exporteren, en anderzijds om te kijken hoe we een sportieve, sociale en vitale gemeenschap kunnen creëren in de gemeente. De  grootste bijdrage hierin is Swimfun op dit moment, dat is de hoofdmotor. Hiermee wordt het geld verdient en houden we ons ook het meest bezig. Daarnaast probeert Sportbedrijf de Friese Meren op sportgebied steeds groter te worden.

U geeft aan dat Swimfun het grootste deel van de aandacht krijgt, hoe belangrijk is dit zwembad?

Swimfun is eigenlijk hét zwembad van Noord-Nederland. We hebben vorig jaar 240.000 bezoekers gehad, en daarmee zijn we het grootste slecht weer accommodatie van Noord-Nederland. Andere accommodaties als het fries museum (150.000 bezoekers) en attractiepark Duinen Zathe (140.000 bezoekers) overtreffen wij met bijna 100.000 bezoekers. Dus het heeft een belangrijke functie voor toeristen, recreanten en inwoners om te recreëren in het noorden.

Wat voor invloed heeft de corona tijd op het sportbedrijf? 

Sportief, maatschappelijk en financieel is het wel een beetje een drama. Alles is ineens tot stilstand gekomen. We hebben het kleinschalig wel een beetje opgepakt met filmpjes om mensen op afstand wel een beetje aan het sporten te krijgen. De hoofdmotor, het zwembad, is gesloten. De sportaccommodatie is dicht, dus sportief/maatschappelijk een drama.

Wat hebben jullie gedaan gedurende deze tijd?

Vanaf het moment dat we dicht gingen, 12 maart, zijn we meteen begonnen met onderhoud. We hebben het zwembad laten leeglopen, en zijn begonnen met kleinschalig onderhoud. We zijn in totaal 12 weken dicht geweest, en daarvan hebben we 8 weken kunnen besteden aan onderhoud. Dit zou normaal pas volgend jaar plaatsvinden, maar omdat we nu toch dicht moesten hebben we besloten om het direct te doen. Wat betreft andere activiteiten mochten we vrij weinig organiseren. Vanaf het moment dat er wel weer wat meer mocht hebben we sportlessen georganiseerd voor kinderen die het niet bij hun eigen vereniging konden. Ook hebben we geïnventariseerd welke sportclubs wel open gingen, dus waar de jeugd wel kon gaan sporten, om zo de kinderen naar die verenigingen te kunnen begeleiden. Daarnaast hebben we een project voor in de zomer opgestart, aangezien er dan ook nog corona is. Hierin kijken we naar wat we wel kunnen doen om de mensen in beweging te krijgen. Eigenlijk is dat sinds de uitbraak de rode draad die door ons werk gaat, kijken wat we kunnen doen voor de mensen om ze aan het sporten te krijgen, zodat we meteen weer los kunnen zodra er weer meer mag.

Wil je meer weten over Fryske Marren? Koop dan nu het nieuwe Crazy Quilt magazine!